Υπό την επιστημονική εποπτεία του

Dr. Νικόλαου Καλλιακμάνη

Date:

Share:

Τι είναι η Εποχιακή Αλλεργία

Related Articles

 Όταν   λέμε   εποχιακή αλλεργία   εννοούμε  την   αλλεργία της άνοιξης όπου τα αλλεργικά ερεθίσματα είναι πάρα πολλά. 

Μαζί όμως με τον ερχομό της άνοιξης εμφανίζονται και αλλεργίες και μάλιστα η στη φετινή χρονιά φαίνεται είναι αυξημένες Ειδικά τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο Μάιο

Οι εποχικές αλλεργίες  προκαλούν πρώτο εστιακή Ρινίτιδα επιπεφυκίτιδα

Δεύτερον αλλεργικό άσθμα συχνότητα   1\5  μικρές Ηλικίες

Γενικά ένα στα 20 άτομα εμφανίζουν  αλλεργικό  οιδηματώδες  Εξάνθημα κνίδωση τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους σε παγκόσμια κλίμακα.

 στην Ελλάδα ένας στους τρεις Έλληνες θα εμφανίσει κάποιου είδους αλλεργία πού έχει σαν κύριο αίτιο την αύξηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας η οποία μετατρέπει τη σύσταση της γύρης των φυτών καθιστώντας αυτήν αλλεργιογόνο και στο σύγχρονο τρόπο ζωής   πού έχει απομόνωση το άτομο από την επαφή με μικρόβια ακούς παράγοντες στην μικρή ηλικία.

Έτσι έχουν καταργηθεί οι παλιές αλάνες τα παλιά οικόπεδα και έχουν γίνει πολυκατοικίες .

 ετυμολογικά η λέξη αλλεργία προέρχεται από τη λέξη άλλο έργο δηλαδή οργανισμός αντιδρά στα συνηθισμένα ερεθίσματα που δέχεται με άλλο διαφορετικό τρόπο

 η προδιάθεση του ατόμου σε αλλεργικές εκδηλώσεις έχει κληρονομική βάση

 οι αλλεργίες τα τελευταία χρόνια έχουν σημείωση σημαντική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο

 και αυτό αποδίδεται πρώτον στον σύγχρονο τρόπο ζωής στη μόλυνση του περιβάλλοντος

 στην τρύπα  του όζοντος, στο καθημερινό στρες, στην βιομηχανοποίηση

 Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι ποσοστό 80% του ενήλικα πληθυσμού εμφανίζει αλλεργία  ειδικά αλλεργική ρινίτιδα.

 Σε παγκόσμια κλίμακα το ποσοστό αυτό φτάνει το 10 τοις εκατό έως 30 τοις εκατό.

 Τα κυριότερα συμπτώματα και εκδηλώσεις της αλλεργίας αφορούν τους πνεύμονες με εκδήλωση αλλεργικού βρογχικού άσθματος  και από το δέρμα με τη μορφή ατοπικής δερματίτιδας,  η οποία είναι ένα είδος εκζέματος με συνοδό ξηροδερμία ερυθρότητα φαγούρα.

 Τα συμπτώματα εποχικής αλλεργίας περιλαμβάνουν πρώτον  φταρνίσματα,

 παροξυσμικό βήχα, καταρροή, δακρύρροια ,αίσθηση καύσου, φαγούρα στο λαιμό, φαγούρα αυτιών και εκδηλώνονται επίσης σαν ρινοεπιπεφυκίτιδα η οποία εμφανίζει συμπτώματα όμοια  με εκείνα της αλλεργικής ρινίτιδας. 

Επίσης το αλλεργικό άσθμα εμφανίζει βράσιμο στο στήθος συρίττουσα αναπνοή εκπνευστική δύσπνοια και τα συμπτώματα αυτά αυξάνονται με τα πολλαπλά αλλεργιογόνα της άνοιξης πού είναι:

  •  γύρη των λουλουδιών 
  •  αγριόχορτα 
  • γύρη ελιάς 
  • γύρη άγριου βασιλικού
  • περδικάκι 
  • ακάρεα οικιακής σκόνης 
  • μύκητες  οι οποίοι προκαλούνται από την αύξηση της υγρασίας της θερμοκρασίας περιβάλλοντος

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεταδόσεις και η διασπορά των αλλεργιογόνων ενισχύονται με τη βοήθεια του ανέμου.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την αλλεργία η οποία προκαλείται από επαφή με κάμπιες γνωστή από το έτος 1736, η οποία προκαλείται από τα μικροσκοπικά τριχίδια τα οποία καλύπτουν το σώμα της κάμπιας και περιέχουν  δραστική τοξίνη που προκαλεί εμφάνιση κνίδωσης εξ επαφής.

 Αλλεργία και αυτοάνοσα νοσήματα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα χαρακτηρίζονται από υπόστρωμα αυτοανοσίας δηλαδή κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός παύει να αναγνωρίζει κύτταρα και ιστούς σαν δικά του ότι  ανήκουν σε αυτόν και με τη δημιουργία αυτοαντισωμάτων καταστρέφει κύτταρα και ιστούς ,όργανα  του σώματος. Η αλλεργία και κάθε εκδήλωση αλλεργίας , ειδικά η εποχιακή αλλεργία φαίνεται να διαταράσσει την ισορροπία του  ανοσοποιητικού  συστήματος των ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι ο συστηματικός Ερυθηματώδης λύκος ,η λεύκη, σύνδρομο sjogren, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, θυρεοειδίτιδα  Hashimoto.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα αυτά εμφανίζουν κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων κατά την περίοδο της άνοιξης  λόγω της αύξησης του αριθμού και της έντασης των αλλεργιογόνων ερεθισμάτων. Το φύλλο και ηλικία των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα παίζουν ρόλο στις εκδηλώσεις της εποχικής αλλεργίας,  και τη δημιουργία αυτοανοσίας.

Σύνδρομο Κινεζικού Εστιατορίου 

Το έτος 1968 περιγράφεται το σύνδρομο αυτό με συμπτώματα κεφαλαλγία ναυτία εφίδρωσης ταχυκαρδία αιμωδίες γύρω από το στόμα όπως και  στο σώμα γενικότερα και ειδικά στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης  δύσπνοια αίσθημα πίεσης στο θώρακα, ερύθημα (κοκκίνισμα) δέρματος ειδικά στο πρόσωπο.

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται με τα παραπάνω συμπτώματα  σε άτομα κατά τη διάρκεια γευμάτων και  μετά  από τα γεύματα σε κινέζικο εστιατόριο.

Στην αρχή το σύνδρομο αυτό αποδόθηκε σε τροφική αλλεργία από τα συστατικά παρασκευής του κινέζικου φαγητού αλλά αποδείχθηκε στη συνέχεια , ότι η συνολική εικόνα προέρχεται από  υπερδοσολογία γλουταμινικού μονονατρίου που χρησιμοποιείται  στις κινέζικες τροφές. Τα προηγούμενα χρόνια γνωρίζαμε ότι οργανισμός του ανθρώπου ξεχωρίζει τέσσερις γεύσεις  όπως  γλυκό, πικρό, αλμυρό, ξινό.

Σήμερα δεχόμαστε ότι υπάρχει και πέμπτη γεύση το umami πού γίνεται αντιληπτή από   ξεχωριστό είδος  γευστικών καλύκων υποδοχέων της γλώσσας οι οποίοι ερεθίζονται από το γλουταμινικό μονονατριο που προσφέρει γλυκόξινη πικάντικη γεύση με έκκριση σιέλου

 η ουσία αυτή προστίθεται σε τρόφιμα όπως τα πατατάκια, κύβοι μαγειρικής, διάφορες σάλτσες. Σε μικρές ποσότητες η ουσία αυτή παρέχει ευχάριστη γεύση, αντίθετα σε μεγάλες ποσότητες -υπερδοσολογία και σε συνδυασμό με πιθανή αυξημένη ευαισθησία ορισμένων ατόμων  προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου κινέζικου εστιατορίου.

Το σύνδρομο δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή ,δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντίδοτο για αυτό και βέβαια έχει αναφερθεί ότι μπορεί η μεγάλη περιεκτικότητα του γλουταμινικού 

μονονατρίου στις τροφές να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο, στα γνωστικά ενδοκρινολογικά συναισθηματικά πεδία επιδρώντας  στα  κωνία ανάπτυξης των νεύρων. Επίσης η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων της ουσίας αυτής έχει σαν αποτέλεσμα εμφάνιση γαστρίτιδας και γαστρικού,  δωδεκαδακτυλικού έλκους. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει το γλουταμινικό μονονάτριο σαν προσθετικό βελτιωτικό τροφίμων σε ελεγχόμενες δόσεις με κωδικό 2922 4220 Epsilon 621. 

Το γλουταμινικό μονονάτριο έχει συνδεθεί με συμπτώματα από πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και τούτο διότι υπάρχουν αντίστοιχοι υποδοχείς αυτού στον υποθάλαμο, στο πεπτικό σύστημα και  αναπαραγωγικό σύστημα. 

Υπό κανονικές συνθήκες ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να καταναλώσει σχετικά μεγάλες ποσότητες της ουσίας η οποία παράγεται και στον οργανισμό του ανθρώπου κατά τη διάρκεια υδρόλυσης των πρωτεϊνών.

 Τροφές που περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο

 Οι  ντομάτες περιέχουν 140 mg γλουταμινικό μονονάτριο, τα  μανιτάρια περιέχουν 180 mg, το  καλαμπόκι περιέχει 130 mg και το κοτόπουλο 44 mg. Επίσης η παρμεζάνα και το βοδινό   κρέας 33 mg. Το σκουμπρί περιέχει γλουταμινικό οξύ που είναι ενισχυτικό γεύσης.

 Περιέχεται και στα λαχανικά όπως ο αρακάς και το σπανάκι.

 Το όξινο γλουταμινικό νάτριο η γλουταμινικό μονονάτριο απαντάται με αφθονία στη φύση και αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των πρωτεϊνών σε πλήθος τροφίμων όπως κρέας ψάρια και δημητριακά. 

Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία Super ποιοτικών  γεύσεων πολλών τροφίμων. Στις αρχές του 20ου αιώνα βρέθηκε ότι το ελεύθερο  γλουταμινικό οξύ βελτιώνει και ενισχύει τη γεύση, όπως και το άρωμα των τροφών προσθέτοντας μία ξεχωριστή πέμπτη γεύση στις τέσσερις ήδη γνωστές η οποία διεθνώς αποκαλείται umami.

Η ουσία προστίθεται πλέον σε μικρή αναλογία 0,1 έως 0,8% στις διάφορες τροφές κυρίως με τη μορφή του νατρίου είτε σε συνδυασμό με άλλα αμινοξέα και υπάγεται πλέον στα πρόσθετα βελτιωτικά γεύσης.

Dr Νίκος Καλλιακμάνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles