Υπό την επιστημονική εποπτεία του

Dr. Νικόλαου Καλλιακμάνη

Date:

Share:

Πώς επιδρούν οι διατροφικές μας συνήθειες στη φαρμακευτική μας αγωγή 

Related Articles

Η καθημερινή διατροφή επιδρά γενικά στο μεταβολισμό των διαφόρων φαρμάκων.

Επίσης η χορήγηση πολλών φαρμάκων επιδρά στις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου [γνωστές «ορεξιογόνες παρενέργειες» των αντιϊσταμινικών π.χ. Periactin (cyproheptadine HcL – κορτικοειδών – της θαλιδομίδης)].

Οι τροφές επιδρούν επίσης στην απορρόφηση και στον μεταβολισμό των διαφόρων φαρμάκων είτε εμποδίζοντας την απορρόφηση από τον βλεννογόνο του στομάχου (σκευάσματα σιδήρου τα οποία λαμβάνονται από το στόμα και παράλληλη λήψη αντιοξίνων φαρμάκων), είτε επιδρώντας στα ενζυμικά συστήματα του οργανισμού π.χ.  Ρ-450 (υψηλού περιεχομένου πρωτεϊνικές τροφές επιταχύνουν τον μεταβολισμό των ενζυμικών αυτών συστημάτων).

Είναι δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα η καταγραφή των ενεργειών που προκαλούν οι τροφές και τα διάφορα καταναλωτικά αγαθά πάνω σε κάθε φάρμακο.

Υπάρχουν εξακριβωμένες αλληλοεπιδράσεις, που προκαλούνται από την επίδραση της καθημερινής τροφής στο μεταβολισμό και απορρόφηση των φαρμάκων – στις αλληλοεπιδράσεις φαρμάκου προς άλλο συγχορηγούμενο φάρμακο – στις επιδράσεις φαρμάκων τροφής και αλκοόλης.

Η συνηθισμένη καθημερινή κατανάλωση – καφεΐνης – τσαγιού – κοκα κόλας, έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τα επινεφρίδια, προκαλώντας αύξηση στην έκκριση κατεχολαμίνων και μικρά αύξηση της γλυκόζης του αίματος.

Επίσης η κατανάλωση των παραπάνω αφεψημάτων προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης του πλάσματος και των 11-υδροξυκορτικοστεροειδών, που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αλλοίωση του νυχθημερήσιου ρυθμού έκκρισης της φυσιολογικής έκκρισης της κορτιζόλης του πλάσματος.

Η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την συγκέντρωση των ελευθέρων λιπαρών οξέων στο πλάσμα κατά 30% και σε λιγότερο ποσοστό τη συγκέντρωση γλυκερόλης, ολικών λιπιδίων, λιποπρωτεϊνών.

Έχει εξακριβωθεί ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί αύξηση της γλυκόζης αίματος κατά 20% – 50% (στοιχείο ενδιαφέρον για τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη).

Η αλκοόλη επίσης προκαλεί αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα όπως και των τριγλυκεριδίων ειδικά στις περιπτώσεις σύγχρονης κατανάλωσης αλκοόλης και λιπαρών γευμάτων (γεγονός  πολύ συνηθισμένο και γνωστό στους «επαγγελματίες» πότες και τούτο διότι η λιπαρότητα των γευμάτων επιβραδύνει την απορρόφηση της αλκοόλης από τον βλεννογόνο του στομάχου).

Η αύξηση των τριγλυκεριδίων που προκαλείται από κατανάλωση αλκοόλης διαρκεί έως και 12 ώρες.

Επίσης η γρήγορη κατανάλωση αλκοόλης οδηγεί σε απότομη αύξηση της συγκέντρωσης καλτσιτονίνης, γαστρίνης ορού, αύξηση έκκρισης κορτιζόλης, κατεχολαιμινών (ορμόνες «ανάγκης» του οργανισμού).

Στους άνδρες η μεγάλη και γρήγορη κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί απότομη ελάττωση της τεστοστερόνης του πλάσματος.

Η χρόνια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών επιδρά επίσης στην αναστολή εκκρίσης της αντιδιουρητικής ορμόνης με αποτέλεσμα άφθονη διούρηση και αφυδάτωση του οργανισμού.

Επίσης, οι επιδράσεις της αλκοόλης στο ήπαρ (όπου μεταβολίζεται μία μονάδα αλκοόλης ανά ώρα) είναι χαρακτηριστικές και καταστρεπτικές διότι δημιουργούν :

  1. Ηπατική στεάτωση : Συσσώρευση λίπους σε ποσοστό 15% – 20%.
  2. Αλκοολική ηπατίτιδα : Αύξηση SGoT – SGPT – γGT.
  3. Αλκοολική κίρρωση : Αντικατάσταση του φυσιολογικού ηπατικού ιστού από ουλώδη ιστό, στην προσπάθεια το οργανισμού να περιορίσει τη βλαπτική ενέργεια της αλκοόλης στο ηπατικό κύτταρο.

Το κάπνισμα αυξάνει την αδρεναλίνη του αίματος, αυξάνει το σάκχαρο (αύξηση 10mg/dL από το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου, διατήρηση για 60΄).

Αυξάνει επίσης τον αριθμό των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος.

Όπως και των ανοσφαιρίνων (IgA, IgG, IgM, IgE).

Το κάπνισμα αυξάνει τις τιμές του καρκινοεβρυϊκού αντιγόνου (CEA) – ειδικού καρκινικού δείκτου για την πρόγνωση και παρακολούθηση της θεραπείας σε νεοπλασίες, όπως :

  • Καρκίνος παχέος εντέρου (ποσοστό 70%).
  • Καρκίνος παγκρέατος (55%).
  • Καρκίνος στομάχου (50%).

Επίσης η κατανάλωση τροφών οι οποίες είναι πλούσιες σε πηκτίνη και φυτικές ίνες ελαττώνουν τη συγκέντρωση χοληστερόλης.

ΠΗΚΤΙΝΗ : περιέχεται στο ινώδες τμήμα του καρπού,βρίσκεται στα λεμόνια, εσπεριδοειδή,μήλα, μπανάνα, σταφύλια, καρδιά,λάχανο, γκρέϊπ-φρούτ.Η πηκτίνη βοηθάει στην απελευθέρωσηβαρέων μετάλλων και χημικών ουσιών αίματος

Επίσης ντομάτες, μπανάνες όταν καταναλώνονται προκαλούν αυξημένη απέκκριση 5 – ΗΙΑΑ (5 Hydroxy-indoleacetic acid = το οποίο αποτελεί τον κύριο μεταβολιτή της σεροτονίνης χρησιμοποιείται η μέτρησή του για διάγνωση καρκινοειδούς συνδρόμου, καρκινοειδών όγκων).

Η βρώση Avocado εμποδίζει την έκκριση της ινσουλίνης. Η κατανάλωση κρεμμυδιών ελαττώνει το σάκχαρο αίματος.

Επίσης συνέργεια υπάρχει με αλκοόλη και φάρμακα, που προκαλούν αγγειδιαστολή (βιάγκρα – τρινιτρική γλυκερίνη), με αποτέλεσμα ενίσχυση της αγγειοδιασταλτικής ενέργειας των φαρμάκων αυτών και εμφάνιση ιλίγγων, πτώσης αρτηριακής πίεσης.

Γενικά η λήψη αλκοόλης δεν επιτρέπεται ότανλαμβάνονται – αντιβιοτικά – αντικαταθλιπτικά – αντιπηκτικά- αντιδιαβητικά – αντιϊσταμινικά – αντιεπιλητπικά φάρμακακαι φάρμακα για στηθάγχη, αλλά και παυσίπονακαι υπνωτικά χάπια

Οι διάφορες δίαιτες αδυνατίσματος αλλά και η παρατεταμένη ασιτία, προκαλεί μείωση των λευκωμάτων του οργανισμού (ειδικά των λευκωματίνων με τις οποίες συνδέεται ο μεταβολισμός των φαρμάκων).

Οι αλλοιώσεις του Γαστρεντερικού συστήματος (Γ.Ε.Σ.) του οργανισμού και ειδικά του εντέρου (φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου : σύνδρομο τυφλής έλικας – νόσος Crohn’s – εκλώδης κολίτιδα – τυφοειδής πυρετός – ιογενείς εντερίτιδες), αλλοιώνουν την απορρόφηση των φαρμάκων από το Γ.Ε.Σ. και επιδρούν στον μεταβολισμό τους.

Φάρμακα όπως η metoclopramide αυξάνουν την κινητικότητα του ΓΕΣ, προκαλώντας μείωση της απορρόφησης των φαρμάκων.

Αντίθετα τα οπιοειδή σκευάσματα όπως και τα αντιχολινεργικά μειώνουν την κινητικότητα του ΓΕΣ, επιδρώντας στην απορρόφηση των διαφόρων φαρμάκων.

Η χορήγηση διουρητικών σκευασμάτων όπως οι θειαζίδες και τα κορτικοειδή, προκαλούν απώλεια καλίου από τα νεφρικά σωληνάρια, αυξάνοντας έτσι την ευαισθησία του οργανισμού στα σκευάσματα δακτυλίτιδας (αποτέλεσμα καρδιακές αρρυθμίες).

Η χρήση καθαρτικών φαρμάκων αλλά και φαρμάκων όπως οι β-αγωνιστές, η θεοφυλλίνη, παρατεταμένες διάρροιες, εμετός, έχουν τα ίδια αποτελέσματ (απώλεια καλίου).

Κατακράτηση Na και H2O με δημιουργία οιδημάτων, προκαλούν τα αντισυλληπτικά φάρμακα, η κορτιζόλη, η desoxycorticosterone, η αλδοστερόνη, οι σουλφολουρίες, τα σκευάσματα λιθίου.

Η βρώση κρέατος που έχει ψηθεί στα κάρβουνα πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα που υποφέρουν από ασθματικές καταστάσεις και τούτο διότι κατά το ψήσιμο του κρέατος αναπτύσσονται διάφορες χημικές ουσίες, ενώσεις οι οποίες δρουν ανασταλτικά στη δράση των φαρμάκων που περιέχουν θεοφυλλίνη (κοινά φάρμακα για το άσθμα).

Το κρέας περιέχει βιταμίνη Κ και αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από άτομα τα οποία λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα (Sintron – Warfarin). Το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση «πράσινων» λαχανικών.

Συνηθισμένη συμβουλή που αποτελεί και γνώση είναι η κατανάλωση γιαουρτιού ή γαλακτοκομικών προϊόντων στα άτομα τα οποία λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα.

Στην περίπτωση όμως της λήψης τετρακυκλικών, μινοσυκλίνης (φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ακμής) η κατανάλωση γάλακτος και προϊόντων του, επιβραδύνει την απορρόφηση των παραπάνω αντιβιοτικών, μειώνοντας έτσι τη δραστικότητά τους.

Η κατανάλωση μισού ποτηριού γάλακτος μειώνει κατά ποσοστό 80% τη δραστικότητα των αντιβιοτικών αυτών.

Επίσης, οι διάφορες φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά, ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ενώ αποτελούν πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό (μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων – ευνοούν τη απώλεια σωματικού βάρους), χωνεύονται και απορροφούνται με βραδύ ρυθμό ο οποίος μπορεί να επηρεάσει και την απορρόφηση του δια του στόματος φαρμάκων όπως είναι η Δακτυλίτιδα – Μετφορμίνη – Στατίνες.

Η κατανάλωση αλκοόλης είναι γνωστό ότι εμφανίζει αλληλοεπίδραση με πολλά φάρμακα και για το λόγο αυτό ισχύει ο κανόνας.

ΟΧΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΟΤΑΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΑΡΜΑΚΟ

Ο παραπάνω «κανόνας» ισχύει ειδικά στην περίπτωση χορήγησης φαρμάκων που δρούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ.) όπως π.χ. καταθλιπτικά (φλουοξετίνη), αγχολυτικά (βενζοδιαζεπίνες).

Ο συνδυασμός αλκοόλης και φαρμάκων οδηγεί σε μείωση ή και απώλεια συνείδησης.

Επίσης η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας αλκοόλης αυξάνει σημαντικά τις παρενέργειες των αντιϊσταμινικών φαρμάκων (φάρμακα κατά της αλλεργίας).

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΝΟΣΗΜΑΤΑΦΑΡΜΑΚΑΔΡΑΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣΑΝΤΙΪΣΤΑΜΙΝΙΚΑΓια ελάττωση των συμπτωμάτων αλλεργίας αλλά και κρυολογημάτωνΤο φάρμακο Fexofenadine ελαττώνει την αποτελεσματικότητά του όταν λαμβάνεται συγχρόνως μήλο – πορτοκάλι – χυμός γκρέϊπ φρουτ.Η αλκοόλη αυξάνει την ηρεμιστική ενέργεια των αντιϊσταμινικών φαρμάκων.Piphenhydramine / BENADRYLFexofenadine / ALLEGRAOratadine / ZYRTECΌχι σύγχρονη λήψη χυμών φρούτων
ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΛΓΗΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑΓια αντιμετώπιση μέτριου βαθμού πόνου-πυρετούΚαλύτερη απορρόφηση με άδειο στομάχι.Αλκοόλη : να μην γίνεται χρήση γιατί κυρίως η χρόνια χρήση αλκοόλης αυξάνει τον κίνδυνο – αιμορραγιών εκ στομάχου – βλαβών ήπατοςAcetanimophenRylenolTempra
ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑΜείωση πόνου, πυρετού, φλεγμονήςΗ λήψη γάλακτος ή μικρής ποσότητας τροφής ελαττώνει τον ερεθισμό του στομάχου, που προκαλούν τα φάρμακα αυτά.ΑΛΚΟΟΛΗ :Αποφυγή κατανάλωσης ειδικά η χρόνια λήψη αλκοόλης αυξάνει τον κίνδυνο – γαστρορραγιών – ηπατικής ανεπάρκειας.AspirinIbuprofenNaproxenNaprosyn
ΚΟΡΤΙΚΟ-ΣΤΕΡΟΕΙΔΗΜείωση φλεγμονής της αντίδρασης γενικά.Ελάττωση οιδήματος κνησμούΕνισχυτικά σε αλλεργίες, ρευματοειδή αρθρίτιδα – νόσοι κολλαγόνουΗ λήψη τροφής ή γάλακτος συνιστάται ώστε να αποφευχθεί ο ερεθισμός στομάχουMethylpreduisolone/MEDROLPreduisone/PREZOLONCortisone acetate
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑΓια ανακούφιση μέτριου – σοβαρού άλγουςΑποφυγή αλκοόλης διότι ενισχύει την κατασταλτική ενέργεια των φαρμάκωνCodeine + acetaminoplen / TYLENOL Morphine
ΑΣΘΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣΒΡΟΓΧΟ-ΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑΘεραπεία συμπτωμάτωνΤΡΟΦΗ κατανάλωση μεγάλης σύστασης λιπαρών τροφών αυξάνουν την ποσότητα της θεοφυλλίνης.Υψηλής περιεκτικότητας υδατανθρακούχα γεύματα ελαττώνουν την απορρόφηση θεοφυλλίνης. Οι διάφορες φαρμακευτικές μορφές του φαρμάκου επηρεάζονται από τις τροφές.ΚΑΦΕΪΝΗ : Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ή τροφών που την περιέχουν.ΑΛΚΟΟΛΗ : Χρήση ταυτόχρονη αυξάνει τις παρενέργειες του φαρμάκου όπως : ναυτία, εμετοί, κεφαλαλγία, ευερεθιστικότητα.Theophlylline/THEO-DUREpinephrine/PRIMALEM MIST
ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑΑντιμετώπιση οιδημάτων – (αποβολή NacL με διούρηση)Μικρή λήψη τροφής ή γάλακτος για αποφυγή ερεθισμού στομάχου. Πολλά διουρητικά προξενούν απώλεια Καλίου – Ασβεστίου – Μαγνησίου.H Triamterene «σέβεται το Κάλιο». Όταν λοιπόν λαμβάνεται το φάρμακο αυτό να αποφεύγονται οι πλούσιες τροφές σε Κάλιο (μπανάνα – ξηροί καρποί – ντομάτες – πατάτες – κρέας – πράσινα λαχανικά.Metolazone
Β ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΣΜείωση των ερεθισμάτων στα αιμοφόρα αγγεία – Μείωση Καρδιακού ρυθμούΛήψη Atenolol όχι συγχρόνοως με χυμό πορτοκαλιού. Αποφυγή licorice = γλυκόριζαςAtenolol / TENORMINMetoprolol / LOPRESORBopranolol / INDERALNalolol / CORGARD
ΝΙΤΡΩΔΗΓια διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μείωση αναγκών οξυγόνου της καρδιάςΝα λαμβάνονται με άδειο στομάχι.
Αλκοόλη : αποφυγή αλκοόλης, ενισχύει την ενέργεια των φαρμάκων (μεγάλη πτώση αρτηριακής πίεσης)
IsosorbideDinitrateNitroglycerine(transder – Nitro)
ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΟΥ ΑΓΓΕΙΟΤΑΣΙΝΗΣ
(Πρέπει να διακόπτονται επί κυήσεως ή στις προσπάθειες σύλληψης)
Για αγγειοδιαστολή ανταγωνιζόμενα την αγγειοτασίνη ΙΙ. Ισχυρό αγγειοσυσπαστικό στον σχηματισμό της.Λήψη CAPOTEN (Captopill) και UNIVASC με άδειο στομάχι.Υψηλής περιεκτικότητας λιπαρά γεύματα μειώνουν την απορρόφηση Quanapril (Accuprom).Τα υπόλοιπα σκευάσματα δεν επηρεάζονται από τις τροφές. Άφθονη πόση υγρών κατά τη λήψη των φαρμάκων αυτών. Αποφυγή αλατιού.Captopril/CAPOTENEnalapril/Lisinopril/PRIVINILQuanapril/ACCUPROMMoexipril
ΣΤΑΤΙΝΕΣΑναστολείς ενζύμουHMG – GAreductaseΓνωστά φάρμακα οι «στατίνες».Μειώνουν χοληστερόληΜειώνουν το ρυθμό παραγωγής της LDL («κακής») χοληστερίνηςΑποφυγή χυμού γκρέϊπ-φρουτ και παραγωγών του.Atorvastatin/LIPITORLovastatin/MEVACORSimrastatin/ZOCORΤο σκεύασμα MEVACOR πρέπει να λαμβάνεται το βράδυ με το γεύμα για διευκόλυνση της απορρόφησής του.Αλκοόλη : αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλης ώστε να αποφευχθεί η βλάβη ήπατοςAtorvastatin/LIPITORCerivastatin/BAYCOLFluasbtin/LESCOLLovastatin/MEVAGORBavastatin/PRAVACHOLSimvastatin/ZOCOR
ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑΠρόληψη θρομβώσεωνΤροφή : η λήψη Βιτ. Κ μειώνει τη δράση των φαρμάκων. Βιτ. Κ περιέχεται στα – μπρόκολα – σπανάκι – κουνουπίδι – λαχανάκια Βρυξελλών. Μεγάλες δόσεις Βιτ. Ε (400 IV ή περισσότερο) αυξάνουν το χρόνο πήξεως, επιτείνουν αιμορραγίες. SintronWarfarin
ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΗΚΥΤΙΑΣΙΚΑΘεραπεία μικροβίων – μυκήτωνΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ : αναφέρουμε στο γιατρό τυχόν αλλεργικέ αντιδράσεις ή άλλες αντιδράσεις (εξανθήματα, διάρροιες). Πρέπει να τελειώσετε όλη τη θεραπεία. Λήψη φαρμάκου με άφθονο νερό.
ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ Θεραπεία μικροβίων και μυκήτωνΛήψη με άδειο στομάχι ή 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά τα γεύματα. Αν προκύψουν στομαχικές διαταραχές, λήψη μικρής ποσότητας τροφής συνιστάται αλλά όχι κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ή σκευασμάτων με προσθήκη ασβεστίου. Η κατανάλωση καφεΐνης ή φαρμάκων που εμπεριέχουν αυτών μπορεί να αυξήσει να επίπεδα καφεΐνης (νευρικότητα ευερεθιστικότητα). Ciprofloxacin(Ciproxin)ήlevofloxacinή ofloxacinή Trovafloxacin
ΚΕΦΑΛΟΣΠΟΡΙΝΕΣΘεραπεία από νοσήματα μικροβίων – μυκήτωνΛήψη για καλύτερη απορρόφηση με άδεια στομάχι, 1 ώρα προ φαγητού λήψη των φαρμάκων ή 2 ώρες μετά το γεύμα.Αν προκαλείται γαστρικός ερεθισμός να λαμβάνονται με μικρές ποσότητες τροφής.CefaclorCeclorCefradroxilCeliximeCefprozilCephalexin 
ΜΑΚΡΟΛΙΔΕΣΘεραπεία από νόσος μικροβίων ή μυκήτωνΝα λαμβάνονται με κατανάλωση ελαφράς τροφής πριν.Αποφυγή λήψη με χυμό κίτρου και αεριούχα ποτάAzithromycinClarithomycinErythromycinErythromycin + Sulfisoxazole
SULFONAMIDESΘεραπεία νόσων προερχόμενων από μικρόβια – μύκητεςΛήψη με μικρή ποσότητα τροφής. Άφθονη λήψη ύδατος.Sulfamethoxazole + Trimethoprin/Bactimel
TETRACYCLINESΘεραπεία νοσημάτων εκ μυκήτων και μικροβίωνΆδειο στομάχι – λήψη άφθονου νερού – αποφυγή παράλληλης με τη λήψη κατανάλωσης γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, αντιόξινων φαρμάκων, σκευάσματα βιταμινών με προσθήκη σιδήρου (Fe). Όλα τα παραπάνω επιδρούν στη δραστικότητα των τετρακυκλίνωνTetracycline/AchromycinDoxycycline/VibramycinMinocycline/Micocin
NITROMIDAZOLEΘεραπεία νόσων από μικρόβια, μύκητεςΛήψη μικρής ποσότητας τροφής για αποφυγή γαστρικού ερεθισμού. Γενικά οι τροφές μειώνουν τη βιοθεσιμότητα του φαρμάκου.Αλκοόλη : κατανάλωση αλκοόλης ή παράγωγων και για 3-4 μέρες μετά τη διακοπή του φαρμάκου να αποφεύγεται. Πόση αλκοόλης προκαλεί ναυτία, εμετούς, άλγη κοιλίας, πονοκεφάλους, ερυθρότητα προσώπου (flushing).
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ MAO (μονοαμινικής οξειδάσης)Θεραπεία κατάθλιψης συναισθηματικών και καταστάσεων αγωνίαςΗ λήψη αυτών των φαρμάκων απαιτεί κατάλληλη δίαιτα (αποφυγή τροφών και εφαρμογών των ιατρικών εντολών. Απότομη, θανατηφόρα αύξηση αρτηριακής πίεσης μπορεί να συμβεί σε παράλληλο χρήση προϊόντων που περιέχουν ΤΥΡΑΜΙΝΗ όταν χορηγούνται τα φάρμακα αυτά. Αποφυγή τέτοιων τροφίμων κατά τη διάρκεια της θεραπείας και 2 βδομάδες μετά τη διακοπή των φαρμάκων επιβάλλεται. 
Τρόφιμα που αποφεύγονται:Παλαιά τυριάΣιτεμένα κρέαταΜπανάνεςΑβοκάντοςΚαφεΐνηGinsengΓλυκόριζαΑλκοόλη : όχι πόση μπύρας, κόκκινου κρασιού και γενικά ποτά που θεωρούνται μη αλκοολούχα ή με ελάχιστη περιεκτικότητα αλκοόλης.
ΑΝΤΙ-ΑΓΧΩΔΗ ΦΑΡΜΑΚΑΘεραπεία κατάθλιψηςΤροφή : η λήψη τροφής δεν επηρεάζει ενέργεια φαρμάκων.Καφεΐνη : σύγχρονη λήψη καφεΐνης προκαλεί νευρικότητα υπερκινησία και μειώνει την κατά του άγχους ενέργεια των φαρμάκωνLozatepamDiazepamAlprazolam
ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑΘεραπεία κατάθλιψης συγκινησιακές, συναισθηματικές διαταραχές.Τροφή : λήψη με ή χωρίς τροφής. ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣParoxetineSortraline/ZOLOFTFluaxetine/PROZAC
ΝΟΣΟΙ ΣΤΟΜΑΧΟΥΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΙΣΤΑΜΙΝΗΣΒελτίωση πόνου προάγουν την επούλωση και ερεθισμόΤΡΟΦΗ : Λήψη των φαρμάκων αυτών με ή χωρίς τροφή.ΚΑΦΕΪΝΗ : Προκαλεί ερεθισμό του στομάχου.ΑΛΚΟΟΛΗ : Αποφυγή αλκοόλης κατά την διάρκεια της θεραπείας.Η χρήση της ερεθίζει το στομάχι και επιβραδύνει την επούλωση του έλκους.Cimetidine/TAGAMETFamotidine/Ramitidine/TANTACNizatadine/AXID

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Ref: – Food and Drug Interactions – US Food and Drug Administration, Nat. Consumers League.

– Colorado State University, Nutrient-Drug Inter. and Food, J. Anderson Etal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles