Υπό την επιστημονική εποπτεία του

Dr. Νικόλαου Καλλιακμάνη

Date:

Share:

Πως τα χείλη μας “μιλάνε” για την υγεία μας 

Related Articles

Εδώ και πολλά χρόνια τα χείλια των ανθρώπων και κυρίως τα γυναικεία χείλη αποτελούν έμπνευση για τη δημιουργία διηγημάτων, ποιημάτων, αφηγήσεων, σχόλιων με ερωτική έμπνευση και σημασία.

Έτσι, τα χείλια θεωρούνται ερωτικά, σαγηνευτικά, ερωτογόνες ζώνες που εκπέμπουν μηνύματα ερωτικά, συγκινησιακά, γεμάτα υποσχέσεις, απογοητεύσεις, θυμούς.

Φαίνεται ότι οι ίδιες αντιλήψεις υπήρχαν και στη Βικτωριανή εποχή όπου οι νεαρές ελεύθερες γυναίκες έκαναν λεκτική εξάσκηση με λέξεις που περιείχαν ή τελείωναν με Ρ ή S με σκοπό δημιουργίας χειλιών ζωντανών, ποθητών, χαριτωμένων έτοιμων να ψελλίσουν ερωτόλογα στον αγαπημένο τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Leonardo da Vinci για να ζωγραφίσει τα χείλη και το «αινιγματικό» χαμόγελο της Τζοκόντα, ξόδεψε 10 χρόνια από τη δημιουργική ζωή του!!!

Η εμφάνιση και η όψη των χειλιών μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την υγιεινή κατάσταση του οργανισμού μας.

Έτσι, τα χείλια στην ουραιμία και στα παρατεινόμενα εμπύρετα νοσήματα εμφανίζουν χαρακτηριστικο επίχρισμα «σκασίματα» που αποτελείται από κατάλοιπα επιθηλιακών κυττάρων, υπολείμματα τροφών, μικροβιακά στελέχη.

Επίσης, ο επιχείλιος έρπης εμφανίζει ερύθημα με φυσαλίδες οι οποίες ουλοποιούνται, σχηματίζουν εφελκίδες. 

Οι αλλοιώσεις αυτές εμφανίζονται και σε άλλα μέρη του προσώπου (στα μάγουλα).

Οι αλλοιώσεις αυτές αναφέρονται από τον πάσχοντα σαν «πληγές από κρύο» και συνοδεύουν πολύ συχνά λοιμώξεις ανώτερας και κατωτέρας αναπνευστικής οδού.

Τα χείλια εμφανίζονται πεπαχυσμένα, φουσκωμένα στο μυζοίδημα και ακρομεγαλία ενώ στη νόσο Addison εμφανίζουν μαύρα στίγματα.

Πάντως τα «φουσκωμένα» χείλη τα παλιά χρόνια δήλωναν σεξουαλικότητα και ομορφιά.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. 

Σήμερα η διάσημη σταρ του Κινηματογράφου Scarlett Johansson διαθέτει ευγενικά ζουμερά χείλη που θεωρούνται φυσικά και συνεχίζουν την παράδοση της Βικτωριανής εποχής.

Αλλοιώς τα φουσκωμένα χείλη προκαλούνται από αλλεργικές αντιδράσεις σε διάφορες τροφές, σε διάφορα ποτά, ή αποτελούν «τεχνητές-δημιουργίες» οι οποίες προέρχονται από τοπική χρήση ενέσεων κολλαγόνου.

Η παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες του ηλίου προκαλεί εμφάνιση άσπρων ή ερυθρών κηλίδων ή πληγών. Αυτή είναι η ακτινική χειλίτιδα.

Συμβαίνει σε ηλικίες άνω των 50 ετών και εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες.

Η σαρκοείδωση προκαλεί σκληρότητα – ρωγμές – λεπιδωτή εμφάνιση των χειλιών.

Τα χείλια τα οποία εμφανίζουν περιφερικά γραμμοειδείς ραβδώσεις, με στοιχεία ουλοποίησης μπορεί να προκαλούνται από την ασθένεια σκληρόδερμα ή σκληροδερμία.

Όσο εξελίσσεται η σκληροδερμία τόσο η επιδερμίδα περιφερικά των χειλιών σκληραίνει με αποτέλεσμα δυσκολία λειτουργίας (ανοίγματος) του στόματος και δυσκαταποσία.

Το κρύο περιβάλλον και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι γνωστό ότι προκαλούν «σκάσιμο» στα χείλη.

«Σκασμένα χείλη» προκαλεί και η αφυδάτωση. Στην αφυδάτωση το αυθόρμητο γλείψιμο των χειλιών με τη γλώσσα μάλλον επιτείνει το πρόβλημα.

Το σύνδρομο Sjőngren, προκαλεί επίσης την ίδια εικόνα (σύνδρομο Sjőngren : αυτοάνοσος νόσος η οποία προσβάλλει τους σιελογόνους αδένες).

Όταν τα χείλια εμφανίζουν «μπλέ απόχρωση» όταν δεν προέρχεται από «μοντέρνο» βάψιμο, οφείλεται σε μακρά παραμονή σε ψυχρό περιβάλλον.

Επίσης, η νόσος Raynand’s (νόσος η οποία προσβάλλει τις μικρές αρτηρίες χεριών, ποδιών και ενεργοποιείται από χαμηλές θερμοκρασίες και συναισθηματικές φορτίσεις με αποτέλεσμα αγγειοσύσπαση.

Επίσης κυάνωση των χειλιών προκαλείται από την κακή οξυγόνωση των πνευμόνων (καρδιοπάθειες – μεγάλο υψόμετρο).

Επίσης, εμφάνιση μπλέ απόχρωση στα χείλια όταν μία γυναίκα είναι έγκυος, σημαίνει σιδηροπενική αναιμία (από έλλειψη σιδήρου αναιμία, συνηθισμένη αναιμία η οποία προκαλείται από την κατανάλωση και «αλτρουϊστική παροχή» της μητέρας προς το έμβρυο του σιδήρου όπως και άλλων συστατικών (Ca – P – Βιταμινών) τα οποία συντείνουν στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Τελειώνοντας τα σαρκώδη, κόκκινα χείλια από χρόνια θεωρούνται σεξουαλικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με δοξασίες τα παχειά χείλη στη γυναίκα θεωρούνται ένδειξη γονιμότητας ενώ τα χείλη των κοριτσιών που διογκώνονται στη διάρκεια της ήβης δείχνουν σεξουαλικό ορμονικό ερεθισμό.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Popular Articles